#GreekElections: Είμαστε το αίνιγμα του εκδημοκρατισμού

_

Με αφορμή τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, αναπολώ τα παλιά και τραγικά επίκαιρα τραγούδια του αγαπημένου Διονύση Σαββόπουλου - με στίχους που θαρρείς πως γράφτηκαν για τη τωρινή πραγματικότητα της Ελλάδας. Το 1989, εν μέσω πολιτικής αστάθειας και αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, κυκλοφορεί ο δίσκος «Το Κούρεμα» δια χειρός Διονύση Σαββόπουλου, με πρώτο υπ' αριθμόν τραγούδι το «Μην περιμένετε αστειάκια» - μια σκιαγραφία της εποχής εκείνης. 

Είκοσι έξι χρόνια μετά και μοιάζει τόσο ίδιο, ΤΟΣΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ: 
Ήμασταν πάντοτε της ήττας που νικάει την εξουσία  και ξαφνικά μας παρεδόθη αληθινά, τι τραγωδία... Πού να `ναι τώρα οι συντηρητικοί, που να `ναι τώρα οι μετρημένοι; / Μείναμε μόνο αναρχικοί κι αριστεροί απελπισμένοι / ...Κι εγώ που είμαι ο πιο φριχτός πώς να βγω και να ξαναρχίσω / αν δε θερίσω ότι έσπειρα κι αν δε μετανοήσω; (Δ. Σαββόπουλος, 1989)
Προεκλογικά, κρατήσαμε τον ολέθριο λαϊκισμό
ΤΣΙΠΡΑΣ: είπε πως θα τηρήσει την υπογραφή του (σ.σ. μνημόνιο 3), αλλά δίχως να πράξει επακριβώς τα όσα υποσχέθηκε στους δανειστές. Σύγχυση, ξανά και ξανά! Έκανε λόγο για ένα παράλληλο πρόγραμμα που με ένα μαγικό τρόπο θα ακυρώσει το μνημόνιο - με το μπέρδεμα να μεγαλώνει. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα πατάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, την ώρα που κάλυπτε αναίσχυντα τα σκάνδαλα των στελεχών του κόμματος του. Αυτό που μένει είναι ότι: Έχει αποτύχει, ας το πάρει σύμπασα η Αριστερά / έξαλλα πλήθη, το ποτάμι το "εγώ" του Πασοκά. (πλέον Συριζαίου) / Ήθελε αλλαγή πάντων των άλλων, δίχως να αλλάξει αυτός / κι ήρθε η πληρωμή, πέτρες σκανδάλων, σήψη πάντων προπαντός” - πάνε τώρα οι όποιες αριστερές πλατφόρμες... ή μήπως όχι;

ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: είπε πως δεν θα υποσχεθεί, ή καλύτερα υποσχέθηκε στο λαό ότι δεν θα υποσχεθεί. Θα αναζητήσει, είπε, ισοδύναμα μέτρα. Μη φορολογηθούν οι αγρότες, να φορολογηθούν άλλοι... Μεταρρυθμιστικά μέτρα, όχι και τόσο ξεκάθαρα για την ελληνική συντηρητική δεξιά. Στη πράξη χλωμό αν μπορεί. Ίσως πάλι να έφθασε η ώρα για αλλαγή πολιτικής γραμμής του κόμματος. . . ή μήπως όχι;

Στις εκλογές αδέλφια...
Κι ενώ το «νοήμον κοινό» παρακολούθησε όλη αυτή την μπουφόνικη κωμωδία της προεκλογικής περιόδου – θα εκδηλώσει την αγανάκτησή του, ρίχνοντας ψήφο εμπιστοσύνης (πιθανότατα)... στον «προφήτη» Λεβέντη! Αν αυτό δεν είναι, όχι απλά η έσχατη, αλλά η πλέον αίσχιστη εκδήλωση παρακμής, τότε τι μπορεί να είναι;;; Ο Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή κι ο Θάνος Τζήμερος ξεχασμένος. Στα αζήτητα, ενταφιασμένος στο «Άλλο Κόμμα». Συν τοις άλλοις, οι αναστημένοι παλαιοί πασόκοι θα ψηφιστούν (κατά πάσα πιθανότητα) περισσότερο από το Ποτάμι που έδειξε να διαθέτει σπουδαία πρόσωπα και νέες, φρέσκιες προτάσεις.

Μετά τις εκλογές, στο ίδιο έργο θεατές;
Παρ’ όλα τα ευχολόγια των δύο μεγάλων αρχηγών, προβλέπεται ότι κι αυτό το μνημόνιο θα έχει την ίδια τύχη με τα προηγηθέντα: δηλαδή, θα ψευδοεφαρμοστεί στρεβλό, κακό και λειψό. Ενδεχομένως, να αρκεστούν, για άλλη μια φορά, σε μερικές φορολογίες αλλά όχι σε μεταρρυθμίσεις. Και χωρίς μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές... σε θερινή αίθουσα και με βροχές. Δίχως επαφή με τη πραγματικότητα!

Αν όμως, προχωρήσουν στην εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων, τότε (και μόνον τότε) θα επέλθει η ανάρρωση της οικονομίας, η Ελλάδα θα καταφέρει να ορθοποδήσει και μαζί της ο ελληνικός λαός.

ΥΓ: Θα ρθει εκείνη η ώρα, που θα πρυτανεύσει η λογική;;; Καλή ψήφο και ειρήνη υμίν Έλληνες.

No comments:

Powered by Blogger.