Για να γνωρίσει ο σημερινός και αμαθής Δρασίτης. . .


 

       
Με αφορμή ενός άρθρου των συναδέλφων της αυτοκαλούμενης ως αυτόνομης παράταξης, Δράσις-Κες, θέλω να θέσω τα δικά μου ερωτήματα προς αυτούς, αλλά και να ενημερώσω τους πιθανόν αμαθείς Δρασίτες, αναφορικά με τα κοινά του τόπου.


Συγκεκριμένα, θα 'θελα να 'ξερα εάν οι σημερινοί Δρασίτες γνωρίζουν για το ποιόν της παράταξης τους και παραπληροφορούν τους φοιτητές με ανακοίνωση τους πως «δεν ψηφίσαμε ποτέ με κριτήριο το προσωπικό μας συμφέρον αλλά με γνώμονα το καλό της πατρίδος! Δεν πίναμε νερό ποτέ στο όνομα ενός πολιτικού αλλά ανατριχιάζουμε στο άκουσμα των ονομάτων των ηρώων μας.»

Αφενός αναφέρονται για την ιστορικότητα και το παρελθόν τους και αφετέρου ξεχνάνε κάποια σημαντικά για αυτούς κομμάτια της ιστορίας τους.
Όπως είδατε πιο πάνω, μας μιλάνε για την μη στήριξη τους προς το πρόσωπο κανενός πολιτικού, μολαταύτα ξεχνάνε πως το 1983 και 1998 με ανακοινώσεις τους στήριξαν την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη, με το σύνθημα «ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ».

Για του λόγου του αληθές σας παραθέτω απόσπασμα από την ανακοίνωση του Δράσις-Κες:
"Η παράταξη μας, πιστεύοντας ακράδαντα στην ανάγκη πραγματοποίησης της πολυπόθητης "Αλλαγής" στον τόπο μας και δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για διεξαγωγή του αγώνα σωτηρίας της χώρας μας η ανακοίνωση της προς τον τύπο αναφορικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ. κ. Γλαύκου Κληρίδη." (Ανακοίνωση Δράσις-Κες, Φεβρουάριος 1983)



ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ;;; Να καπηλεύεστε τους ήρωες μας ξέρετε. Στα κοινά του τόπου γιατί μένετε απαθής;;;

Σήμερα όλοι εσείς επιλέγετε την παθητική στάση στις εκλογικές δραστηριότητες. Εντούτοις πρώτοι απ' όλους θα βγείτε να κατακρίνετε την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Πως γίνεται όμως απ’ τη στιγμή που απέχεις στην εκλογή των ηγετών του τόπου σου, να έρχεσαι να κρίνεις τις ενέργειες και τα ψηφίσματα τους;;; Η παθητική στάση προς τα κοινά, συνεπάγεται με την αποδοχή των ενεργειών των εκλελεγμένων.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως εδώ και 4 δεκαετίες η αυτοαποκαλούμενη ως "αυτόνομη" φοιτητική παράταξη της Αθήνας, Δράσις-Κες απέχει από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Για άλλη μια φορά με ανακοίνωση τους αναφέρουν πως δε θα στηρίξουν κανένα υποψήφιο στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές του 2013, εφόσον οι θέσεις των υποψηφίων δε συνάδουν με τις δικές τους. Αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους φοιτητές που τους στηρίζουν. Κάτι τέτοιο έπραξαν και στις Προεδρικές Εκλογές του 2008, όπου για άλλη μια φορά έγιναν συνένοχοι, απέχοντας και πάλι από τα κοινά. Αποτέλεσμα της επιλογής τους ήταν η εκλογή του Δ. Χριστόφια, ίσως του μακράν χειρότερου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με μεγάλη μερίδα του λαού της Κύπρου αλλά και σύμφωνα με στέλεχος του Δράσις-Κες που μίλησε στη Γενική Συνέλευση της Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας . Παρ' όλα αυτά, καθόλη την 5ετής θητεία του Προέδρου εμφανίζονταν ως οι μεγαλύτεροι κριτές των κάκιστων ενεργειών του. Κάτι που κάνουν μέχρι σήμερα και είναι πραγματικά τραγελαφικό, καθώς οι ίδιοι ΑΠΕΙΧΑΝ από τα κοινά κι έγιναν ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ της εκλογής του!


Πουλώντας πατριωτισμό και αποκαλώντας όλους τους υπόλοιπους ως προδότες της πατρίδας μας, μένουν πάμπολλες φορές αμέτοχοι και αδρανείς τη σημαντικότερη ώρα για τον λαό.


Όσον αφορά τώρα την φράση του Θουκιδίδη στον Επιτάφιο του Περικλή, “...μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα, ουκ απράγμονα, αλλ'αχρείον νομίζομεν...” (δηλαδή, μόνο εμείς εκείνον που δεν συμμετέχει στα κοινά, δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλά άχρηστο) που τιτλοφορεί πρόσφατη ανακοίνωση σας, θα ήταν εύσπλαχνο εάν την βάζατε στο πίσω μέρος του μυαλού σας και να το θυμόσασταν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Η απαξίωση και η αμαύρωση του θεσμού της Δημοκρατίας από εσάς, είναι πραγματικότητα με τη στάση σας.


Υ.Σ. Τα πιο πάνω αποτελούν προσωπικές απόψεις και απορίες μου, που μου προξένησε η πρόσφατη ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης ως αυτόνομης παράταξης. 

Ζωή Παναγή,
Φοιτήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΜΜΕ

No comments:

Powered by Blogger.