Το 8% των μαθητών της Κύπρου είναι άποροι!



Διαβάζοντας το σημερινό κυπριακό Τύπο, διαπίστωσα ότι. . . τα πρωτοσέλιδα όλων των κυπριακών εφημερίδων κοσμούνται από ένα δυσάρεστο γεγονός της μικρής μας χώρας.

«8,349 άποροι μαθητές χρειάζονται βοήθεια»
"Καθηγητής είδε μαθητή να βάζει στη τσάντα του μισό σάντουιτς, λέγοντας του πως θα το πάρει σπίτι του για να το φάει η μητέρα του", αναφέρουν στις εφημερίδες.


Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, που έγινε στην παρουσία των οργανωμένων γονέων, εκπαιδευτικών οργανώσεων και σχολικών εφορειών, το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε, για πρώτη φορά, μια πλήρη εικόνα για τον αριθμό των απόρων μαθητών, δηλαδή αυτών που χρήζουν οικονομικής βοήθειας από το κράτος. 

Περίπου το 8% του μαθητικού πληθυσμού δεν έχουν να φάνε λόγω τις οικονομικής κρίσης. 
Οι άποροι μαθητές ανέρχονται συνολικά στους 8.449, εκ των οποίων οι 529 φοιτούν στην Προδημοτική, 4.670 στη Δημοτική, 132 στην Ειδική και 3.118 στη Μέση Εκπαίδευση, σύμφωνα με την κ. Ολυμπία Στυλιανού, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας. 

Για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σίτισης των απόρων μαθητών για την τρέχουσα σχολική χρονιά, αναμένεται να ξοδευτεί το ποσό των 2.281.000 ευρώ, σημείωσε η κ. Στυλιανού. Επίσης υπενθύμισε ότι στον προϋπολογισμό του 2013, το κονδύλι της μαθητικής πρόνοιας έχει αυξηθεί από 60.000 ευρώ στις 370.000, προσθέτοντας ότι θα προσφέρεται δωρεάν πρόγευμα (σάντουιτς και χυμός) σε όλους τους μαθητές που οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. 

Το γεγονός όμως αυτό δεν παραπέμπει σε εφησυχασμό και ανακούφιση αλλά ούτε και σε σκέψη επίλυσης του προβλήματος. Ο λόγος;;; Απλούστατα ο μαθητής ο οποίος έχει οικονομικές δυσκολίες για να τραφεί στο σχολείο, σαφώς θα έχει τις ίδιες δυσκολίες και στο σπίτι. Δηλαδή ένα σάντουιτς δεν του αρκεί, καθώς θα έχει ανάγκη και για μεσημεριανό αλλά και για βραδινό. 

Οπόταν το Υπουργείο θα πρέπει να έρθει σε άμεσο συντονισμό με το Υπουργείο Εργασίας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, έτσι τα παιδιά και οι οικογένειές τους να βοηθηθούν και πέραν του σχολικού χρόνου.

No comments:

Powered by Blogger.