Debate... be done or not be done?

 Η ιστορία των ντιμπέιτ είναι γεμάτη σκληρές διαπραγματεύσεις  μικρές λεπτομέρειες, επικοινωνιακά τρικ, χτυπήματα κάτω από τη μέση, λάθη, γκάφες και μεγάλες μάχες.



Στη πράξη, βέβαια, δεν υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις.
Το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, θεωρείται για πολλούς ψηφοφόρους ως ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός που πρέπει να γίνεται πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, καθώς από αυτό θα καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα και θα επιλέξουν αυτόν που θα τους πείσει.

Θεωρητικά, τα debates λειτουργούν ως μια ευκαιρία για να αγγίξει ο πολιτικός διάλογος το κοινό. Στη πράξη, βέβαια, δεν υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις.


Τηλεοπτικές αναμετρήσεις Barack Obama - Mitt Romney


Είναι όμως σταθερά τα ποσοστά των υποψηφίων στα ντιμπέιτ; 
Ένα παράδειγμα τηλεοπτικής αναμέτρησης που έδειξε να ανατρέπονται τα ποσοστά υποψηφίων είναι και η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τους Barack Obama και Mitt Romney. Συγκεκριμένα στο 1ο ντιμπέιτ των δύο πολιτικών ανδρών, αναδείχθηκε ως νικητής ο δεύτερος, δείχνοντας μεγάλη αύξηση των ποσοστών του. Ακολούθως στα άλλα 2 ντιμπέιτ ο Obama, πείθοντας τον κόσμο για την ορθότητα του λόγου του, ανέτρεψε τα ποσοστά του Romney κερδίζοντας και στα δύο.

Αυτό έδειξαν άλλωστε και τα αποτελέσματα των εκλογών, όπου ο Barack Obama εκλέχθηκε με 332 εκλέκτορες από 62,156,980 (50,6%) ψήφους σε αντίθεση με τον Ρεμπουμπλικανό, Mitt Romney, που έφτασε μόλις τους 206 εκλέκτορες και 58,805,060 ψήφους (47,8%)!.

Στο 1ο ντιμπέιτ είδαμε ότι ο Romney νίκησε στα σημεία τον Obama, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε. και τους αναλυτές ως γκρινιάρης, υποτονικός και εκνευρισμένος.

Σε δημοσκόπηση του Αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων CNN, που δόθηκε στη δημοσιότητα μια ώρα μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο ανδρών, έδωσε τη "νίκη" στον Romney με ποσοστό 67%. Εν αντιθέσει με τον Obama που έλαβε μόλις το 25% των ερωτηθέντων, που πίστευαν ότι ο Obama ήταν καλύτερος στο ντιμπέιτ του Ντένβερ. Προβάδισμα στον Romney έδωσε και η δημοσκόπηση του CBS.

Στο 2ο debate, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης, η ομιλία του Obama κέρδισε το 46% των τηλεθεατών, ενώ υπέρ του Romeny ψήφισε το 39%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τηλεοπτικού καναλιού CNN, το οποίο και έκανε τη δημοσκόπηση του ακροατηρίου.

Σ' αυτό το ντιμπέιτ οι ακροατές και τηλεθεατές, απόλαυσαν μια σκληρή αναμέτρηση μεταξύ των δύο ανδρών. Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που χαρακτήρισαν αυτή την τηλεδιαμάχη ως την -μέχρι τώρα- πιο αξέχαστη, καθώς οι δύο συμμετέχοντες διέκοπταν "λυσσασμένα" ο ένας τον άλλο, προσπαθώντας να πείσουν το κοινό για την ορθότητά τους στα ζητήματα που αφορούσαν τη φορολογία, την απασχόληση και την ενέργεια. Με τον Barack Obama να κατηγορεί συνεχώς τον Mitt Romney  για παραπληροφόρηση και παραμόρφωση των πραγματικών δεδομένων.


Με την αυλαία των ντιμπέιτ να πέφτει, στο Πανεπιστήμιο Λύνν στη Μπόκα Ράτον της Φλόριντα, όπου και διεξήχθη το 3ο ντιμπέιτ. Μεγάλος νικητής της καθοριστικής αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Obama, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε 48%, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος 40%. Ακόμη πιο καθαρή νίκη του Obama «είδαν» όσοι ψήφισαν στη δημοσκόπηση του CBS: Obama 53%, Romney (23%).

Το 3ο και τελευταίο ντιμπέιτ εστιάστηκε στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ένα θέμα που αποτελεί αδύνατο χαρτί για τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Mitt Romney, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε ο Barack Obama!

Συμπερασματικά, κρίνεται εξαιρετικής σημασίας η διεξαγωγή των ντιμπέιτ  για τους ψηφοφόρους, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να κρίνουν τους υποψηφίους, την ώρα που αυτοί θα βρίσκονται "πρόσωπο με πρόσωπο" για να αναλύσουν τις θέσεις και προτάσεις τους, με κάθε πίεση που ασκεί ο ένας στον άλλο. Ωστόσο, η προϊστορία των τηλεδιαμαχών, μας δείχνει πως τα ντιμπέιτ δεν δείχνουν την έκβαση των εκλογών. Έχουμε δει προέδρους που διεκδικούσαν την εκλογή τους να χάνουν μεν τις εντυπώσεις, κυρίως στο πρώτο debate, αλλά στη συνέχεια να κερδίζουν τις εκλογές.
Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2013
Στα δικά μας τώρα, αναμένουμε να δούμε εάν θα διεξαχθούν τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των υποψήφιων πριν από τις Εκλογές για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεγονός που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα μια μεγάλη μερίδα των πολιτών της Κύπρου, διότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα ως προς την ικανότητα των υποψηφίων για την Προεδρία.

Η διεξαγωγή ενός ή και περισσοτέρων ντιμπέιτ μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα θα παρουσιάσει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις απαντήσεις των υποψηφίων σε θέματα που αφορούν: την Οικονομία και το Κυπριακό. Ας ελπίσουμε πως η διαδικασία για διεξαγωγή ντιμπέτι να μη ναυαγήσει, όπως είδαμε σε πρόσφατες εκλογές της Ελλάδας.

No comments:

Powered by Blogger.