Ο Μόρφου θέλει να γίνει νέος Τζιμ Τζόουνς;

Αν και στην αρχή η όλη ιστορία με τον Μόρφου έμοιαζε αστεία, καθότι περιέπλεκε τον λόγο του Θεού με χαρακτήρες κόμικς και επιστημονικές ορολογίες, τείνει να εξελιχθεί παρομοίως σε τραγική.

Πριν μερικές δεκαετίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας ευαγγελικός ιεροκήρυκας κατάφερε με τη δύναμη του λόγου να πείσει εκατοντάδες ανθρώπους να τον ακολουθήσουν σε μία ξένη χώρα και να φτιάξουν τον «Ναό του Λαού». Αρχικά υποσχόταν τον «παράδεισο επί Γης», μία ουτοπική κοινωνία, όπου θα εξασφάλιζε ευημερία σε όλα τα μέλη της. Τελικά, κατέληξε σε «κόλαση», χωρίς καζάνια, αλλά με πολλά ποτηράκια στα χέρια νεκρών. Ίσως, η χειρότερη στιγμή των Αμερικανών, πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001.


Το όνομα αυτού Τζέιμς Γουόρεν Τζόνσον, ή αλλιώς αιδεσιμότατος Τζιμ Τζόουνς. Ανέβηκε στον άμβωνα για πρώτη φορά στα 19 του, όντας φοιτητής, και άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Θεού. Πρώτα ως πάστορας σε εκκλησία Μεθοδιστών (Χριστιανοί προτεστάντες) στην Ινδιανάπολη και στη συνέχεια ως θρησκευτικός ηγέτης σε εκκλησία που ο ίδιος δημιούργησε, με σκοπό να ενσωματώσει λευκούς και μαύρους, χωρίς φυλετικές διακρίσεις. Μέσω αυτής προσχώρησε στους «Μαθητές του Χριστού» και επέκτεινε το κίνημά του στην Καλιφόρνια.

Η φιλική του προσέγγιση, η ανάμιξη θρησκείας και κοινωνικού ακτιβισμού, και η φαινομενικά σοβαρή αναζήτηση ενός καλύτερου κόσμου, εντυπωσίασαν αρκετούς ανθρώπους στη συντηρητική Καλιφόρνια. Μυήθηκε στον Μαρξισμό και μελέτησε αρκετά τους Λένιν, Στάλιν, Χίτλερ, Μάο Τσετούνγκ, «Θεϊκό Πατέρα» (Father Divine), κι έτσι μπορούσε να χειραγωγεί εύκολα το πλήθος. Πράγμα που διαπίστωσαν και πολιτικοί, οι οποίοι τον ενέταξαν στις εκστρατείες τους. Εκτός αυτού ισχυριζόταν ότι ήταν θεραπευτής πίστης, παρουσιάζοντας ψεύτικες θεραπείες και λέγοντας πως εξόρκισε τον καρκίνο. Ισχυριζόταν ακόμα πως ήταν η επιστροφή του Προφήτη Ηλία και η φωνή του Θεού.

Τα κηρύγματά του δεν είχαν να κάνουν με την Χριστιανική πίστη, παρότι ξεκινούσε με το «Η Βίβλος λέει αυτό…». Μιλούσε για κακή σεξουαλικότητα, προωθούσε την άποψη πως το τέλος του κόσμου είναι κοντά, ενώ κάθε εβδομάδα έβαζε στους εκκλησιαστές ταινία με τις Ναζιστικές θηριωδίες εναντίον των Εβραίων και έλεγε ότι οι ΗΠΑ ετοίμαζαν κρεματόρια για τους μαύρους. Οι ακόλουθοι του ήταν ως επί το πλείστον άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα, μη λευκοί και ιδεαλιστές που ζητούσαν κοινωνική ισότητα, δικαιοσύνη και πνευματική ολοκλήρωση. Κατάφερε να πείσει δεκάδες οικογένειες να τον ακολουθήσουν στο Σαν Φρανσίσκο, διότι θα γινόταν δήθεν πυρηνικός πόλεμος.

Αργότερα, άρχισαν να διαρρέουν ιστορίες κακομεταχείρισης ανθρώπων, ενώ συνελήφθη για παρενόχληση αστυνομικού, ωστόσο, η κατηγορία απορρίφθηκε λόγω διαφωνίας του Εισαγγελέα. Όταν του ασκήθηκαν πιέσεις από άλλες εκκλησίες και ΜΜΕ, πήρε χίλιους ακόλουθους του και έφυγαν για τη ζούγκλα της Γουιάνα στη νότια Αμερική. Εκεί έχτισε μία αγροτική κοινότητα, κανονικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Γνωστή ως Τζόουνσταουν. Κατάσχεσε τα διαβατήρια τους και τους επέβαλε ατελείωτες σκληρές εργασίες. Κάθε διαφωνία αντιμετωπιζόταν με βάναυσες τιμωρίες, ενώ τα βράδια, «Λευκές Νύχτες» όπως τα αποκαλούσε, γίνονταν πρόβες «επαναστατικής αυτοκτονίας». Ελάχιστοι που κατάφεραν να αποδράσουν, επέστρεψαν στις ΗΠΑ και μαρτύρησαν τα όσα βίωναν.

Στις 18 Νοεμβρίου 1978, ένας Αμερικανός βουλευτής (Λίο Ράιαν) επισκέφθηκε τη Γουιάνα και τη Τζόουνσταουν ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, όσα του περιέγραφαν. Φτάνοντας εκεί, τον πλησίασαν κρυφά μερικοί πιστοί και παρακαλούσαν να τους πάρει μαζί του. Ο Τζιμ Τζόουνς το έμαθε και διέταξε να πυροβολήσουν τον βουλευτή και την ομάδα που τον συνόδευε λίγο πριν αποχωρήσουν για τις ΗΠΑ. Αμέσως μετά διέταξε διά των όπλων όλους τους ακολούθους του να κάνουν πράξη την «επαναστατική αυτοκτονία», πίνοντας ένα δηλητηριώδες κοκτέιλ με κυάνιο. Πρώτα τα περίπου 300 βρέφη και παιδιά κι έπειτα οι ενήλικες. Πέθαναν συνολικά 918 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Τζιμ Τζόουνς.

Η τραγική ιστορία του Τζιμ Τζόουνς θυμίζει σε πολλά σημεία αυτήν του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου (Όμηρος Μασούρας). Ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες. Και οι δύο ασχολήθηκαν με τον ακτιβισμό και την πολιτική – ο Μόρφου ήταν μέλος της ΠΕΟΜ (ΕΔΟΝ) και πρόεδρος του σχολείου του. Γνώρισαν τη θρησκεία στις σπουδές τους – ο Μόρφου σπούδασε Νομική στην Αθήνα. Χρησιμοποίησαν τον άμβωνα για να εκφράσουν θεωρίες συνωμοσίας και άλλες δικές τους απόψεις, «επαναστατικές ιδέες». Και οι δύο κατάφεραν να χτίσουν κοινό-δύναμη μέσω της εκκλησίας, κάνοντας πλύση εγκεφάλου σε ανθρώπους.

Αν και στην αρχή η όλη ιστορία με τον Μόρφου έμοιαζε αστεία, καθότι περιέπλεκε τον λόγο του Θεού με χαρακτήρες κόμικς και επιστημονικές ορολογίες, τείνει να εξελιχθεί παρομοίως σε τραγική. Δεν είναι οι δηλώσεις του, που προσφέρονται για κατανάλωση στα ΜΜΕ. Είναι εκείνοι οι εκατοντάδες, ή και χιλιάδες πλέον, άνθρωποι, εντός Κύπρου και Ελλάδας, που ακολουθούν τυφλά τα ψεύδη που ξεστομίζει για την πανδημία. Η αγρυπνία στην οποία μιλούσε υποτιμητικά για τον ιό και ενέπλεκε την Παναγία με ασθένειες, μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube με σχεδόν σαράντα χιλιάδες προβολές σε πραγματικό χρόνο.

Τον περασμένο μήνα, κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ δεκάδες μαρτυρίες ανθρώπων από ενορίες που υπάγονται στην Μητρόπολη του, για κηρύγματα ενάντια στην πραγματικότητα, στα μέτρα προστασίας και στο εμβόλιο. Όχι μόνο σε ιερουργίες, αλλά και σε ειδικές συγκεντρώσεις για το «σατανικό» εμβόλιο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι η απώλεια των αγαπημένων τους, εξαιτίας της νόσου Covid-19, ήταν πράξη αντίστασης και επί σκοπού. Και δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιληφθούν ότι ίσως να μπορούσε να αποτραπεί. Αν δεν υποτιμούσαν τον ιό, τηρούσαν τα μέτρα και εμβολιάζονταν.

Κατά κάποιο τρόπο δίνει και ο Μόρφου «δηλητηριώδες κοκτέιλ», πνευματικό, στους ακόλουθούς του. Πεθαίνουν άνθρωποι διότι πίστεψαν σε ψέματα: δήθεν συνωμοσίες, δήθεν θεραπείες. Ο Τζιμ Τζόουνς, ο οποίος πήρε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, χαρακτηρίστηκε ως ένας παρανοϊκός, ψυχοπαθής, εγωκεντρικός, με σύνδρομο καταδίωξης άνθρωπος. Ένας τύραννος που ασκούσε εξουσία με επικίνδυνα μεγαλομανή τρόπο, όπως κάθε ηγέτης σέκτας. Μήπως ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος θέλει να του μοιάσει; Κι αν ναι, μέχρι πότε θα εθελοτυφλεί η Εκκλησία της Κύπρου και πότε θα αντιδράσει η Πολιτεία;

No comments:

Powered by Blogger.