Η λανθασμένη επικοινωνία οδηγεί σε λαϊκά δικαστήρια

Ο κορωνοϊός όπως ήταν αναμενόμενο έφτασε και στην Κύπρο, με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να ανακοινώνει τη Δευτέρα τα δύο πρώτα κρούσματα του ιού και να καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, σε μία συνέντευξη Τύπου που κάθε άλλο από ψύχραιμη ήταν. Αν σκοπός του Υπουργού Υγείας ήταν να ενημερώσει και να καθησυχάσει τον κόσμο χωρίς να τον πανικοβάλει, τότε απέτυχε παταγωδώς.

Ο Υπουργός επιχείρησε, κατά τη γνώμη μας, να θίξει τη σημασία της ατομικής ευθύνης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναλώνοντας αρκετό από τον χρόνο που είχε για να μας ενημερώσει για τα δύο πρώτα κρούσματα, κυρίως στον 64χρονο επαγγελματία υγείας – γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο 64χρονος επέστρεψε από την Αγγλία (χώρα μη υψηλού κινδύνου) πριν από επτά μέρες και έκτοτε είχε τα συμπτώματα αλλά δεν ενημέρωσε κανένα.

Αυτό όμως αμφισβητήθηκε από τον ίδιο τον γιατρό, ο οποίος σε δήλωση που έκανε χθες στον Φιλελεύθερο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μετά την επιστροφή του στην Κύπρο δεν είχε κάποιο σύμπτωμα και διαχειρίστηκε πολλά καρδιοχειρουργικά περιστατικά καθώς ένιωθε καλά στην υγεία του. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι την Κυριακή μετά από πόνο στους μυς (σύμπτωμα λοιμώξεων και άλλων παθήσεων) απευθύνθηκε στους λοιμωξιολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι τον αποθάρρυναν να υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση. Η δήλωση δεν διαψεύστηκε έως τώρα από τους λοιμωξιολόγους.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως «λυπηρό» το περιστατικό με τον 64χρονο, αφού όπως είπε δεν ενημέρωσε έγκαιρα για τα συμπτώματά του και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες για ιχνηλάτηση των επαφών του, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο όπου οι επισκέψεις και τα χειρουργεία θα έπρεπε να καταγράφονται. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε είναι πρόβλημα και του Υπουργείου, το οποίο θα έπρεπε να διεξάγει ελέγχους. Αν αυτό συμβαίνει, τότε ο υπουργός προκάλεσε αχρείαστο πανικό.

Χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει από τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι το στήσιμο των λαϊκών δικαστηρίων με το υβρεολόγιο, τον θόρυβο, την φλυαρία και τη διαπόμπευση του 64χρονου θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν γινόταν πιο ορθή και πιο ψύχραιμη επικοινωνία. Χωρίς σχολιασμό από επίσημα χείλη. Όπως για παράδειγμα οι επίσημες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ στην Ελλάδα από τον καθηγητή και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Σε αντίθεση με την πρακτική των ελληνικών αρχών, ο Υπουργός δεν αναφέρθηκε αλλά ούτε ερωτήθηκε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των ΜΜΕ για το εάν νοσηλεύονται και που νοσηλεύονται οι δύο ασθενείς. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στον 64χρονο και ως επακόλουθο αυτού δόθηκε λαβή στον κόσμο να καταφύγει σε ανθρωποφαγία.

Αντί πανικού και ύβρεων, είναι χρησιμότερη η ψύχραιμη πληροφόρηση και η βοήθεια του καθενός προς το κράτος για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή μας στη διάδοση των επίσημων οδηγιών και στην κατανόηση των συμπτωμάτων. Αν έχουμε πυρετό, τρέχει η μύτη μας, βήχουμε, πονούμε τον λαιμό μας, δεν αναπνέουμε καλά και έχουμε πονοκέφαλο, καλούμε αμέσως στο 1420. Εννοείται ότι σε τέτοια περίπτωση αποφεύγουμε την επαφή με ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στον ιό (Άνω των 60, Διαβητικοί, Ανοσοκατεσταλμένοι, Πνευμονοπαθείς, όσοι πάσχουν από Αυτοανόσες Νόσους, HIV, ηπατίτιδα και άλλα). Αν έχουμε ταξιδέψει σε χώρα ή πόλη που εμφάνισε κρούσματα τις τελευταίες 14 μέρες [εδώ οι επίσημες αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας], αυτοπεριοριζόμαστε και αν έχουμε συμπτώματα καλούμε στο 1420. Αυτονόητο ότι ακολουθούμε όλοι – πάσχοντες και μη – τους κανόνες υγιεινής.

Article by Zoe Panayi (Communication and Mass Media at University of Athens) & Artemis Michael (Medical student at the University of Cologne in Germany)

No comments:

Powered by Blogger.