ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ: «Παρέλαβε χάος και παρέδωσε κράτος»

Ξημέρωσε 16 Νοεμβρίου 2013... 
Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως δεν θα είναι πια μαζί μας.

Παππούλη μου... απ' τα χωριά της Πιτσιλιάς απ' όπου και κατάγεσαι, μέχρι και κάθε άκρο της Κύπρου μας, όλος ο κόσμος ανεξαρτήτου χρώματος και ιδεολογιών, ακόμα και τα βότσαλα στις θάλασσες της ελεύθερης και κατεχόμενης πατρίδας... ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ βουρκωμένοι... !!!


Έφυγε με αξιοπρέπεια, όπως με αξιοπρέπεια έζησε και πολιτεύθηκε, ένας εκ των μεγάλων ηγετών της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του τόπου.

Στα τραγικά χρόνια της εθνικής διχόνοιας, ήταν ο ψύχραιμος, ο συναινετικός και μετριοπαθής ηγέτης που κράτησε τον εαυτό του μακριά και υπεράνω από τις διαμάχες και τους ανταγωνισμούς. Μέσα στην βουή και τη θύελλα των δοκιμασιών, των μεγάλων απογοητεύσεων, των πολιτικών παθών και των συναισθηματικών συγκρούσεων, η παρουσία του Γλαύκου Κληρίδη είχε αποδείξει πως δεν στέρεψε απ' τον τόπο μας η νηφάλια πολιτική σκέψη, το πολιτικό ήθος και η διπλωματική ικανότητα.

Ο πολιτικός Ηγέτης που με την εκλογή του στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 1993 πρόταξε να μην αναρτηθεί ούτε και ένα κάδρο με το πρόσωπο του στους τοίχους των Κυβερνητικών/Δημόσιων Κτηρίων, όπως έπραξαν οι προηγούμενοι φίλαυτοι Προέδροι, δείχνοντας για πολλοστή φορά τον αλτρουιστικό του χαρακτήρα.

Ένας πραγματικός Ηγέτης, δυνατός και ατρόμητος
Ήταν παρών σε όλους του αγώνες, όχι μόνο της μικρής μας πατρίδας, αλλά και της ανθρωπότητας. Συμμετείχε ως πιλότος στον αντιναζιστικό αγώνα του 1940, όπου σε μια αποστολή στο Αμβούργο το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε κι ο ίδιος συνελήφθη τραυματισμένος και κλείστηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Φρανκφούρτη! Πάντα στην πρώτη γραμμή, ο Γλαύκος Κληρίδης εργάσθηκε στις τάξεις της Ε.Ο.Κ.Α. στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 με το ψευδώνυμο "Υπερείδης" κι έπειτα ως δικηγόρος 10άδων αγωνιστών, όπως οι Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Ζάκου, Ιάκωβος Πατάτσου, Μιχαήλ Κουτσόφτας και Ανδρέας Παναγίδης.

Αξιέπαινη ήταν η πεντάμηνη προσφορά του στην πατρίδα, όπου κλήθηκε να διαχειριστεί τα τεράστια προβλήματα της χαώδους κατάστασης που άφησε πίσω του το 1974, με τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στο εσωτερικό της χώρας. Κάνοντας μέχρι και τον - για 40 χρόνια - Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Εζεκία Παπαϊωάννου, να τον χειροκροτήσει και να τον επαινέσει για το έργο του με την ιστορική δήλωση:

«Παρέλαβες χάος και παρέδωσες κράτος» !!!


Αγαπήθηκε όσοι λίγοι ηγέτες σ' αυτόν τον τόπο, αλλά και πολεμήθηκε, όπως λίγοι.
Η πολιτική του φιλοσοφία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση του εθνικού θέματος, επικρίθηκε έντονα από πολλούς, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις σχολές σκέψης και πυξίδα πολλών νεότερων πολιτικών ηγετών. Ανεξαρτήτως των έντονων επικρίσεων που δέχθηκε, ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε μαχητής, πολιτικός άνδρας, ο οποίος ουδέποτε υπολόγισε το πολιτικό κόστος, προκειμένου να πράξει αυτό που ο ίδιος πίστευε ορθό να πράξει. Δεν δίστασε να συγκρουσθεί με το ρεύμα των πολλών και να βαδίσει μοναχικούς δρόμους, απαξιωμένους από πολλούς, αλλά στο τέλος δικαιωμένος από περισσότερους.


Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν μια απ' της σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του τόπου μας, για αυτό και σήμερα δεν πενθεί μόνο η δεξιά, πενθεί ολόκληρη η ΚΥΠΡΟΣ!


Είναι λοιπόν καθήκον της πατρίδας, να τιμήσει τον Γλαύκο Κληρίδη για την προσφορά του. 
«Άθλα γάρ οίς κείται αρετής μέγιστα, τοίς δέ καί άνδρες άριστοι πολιτεύουσι» 

Τιμούμε τον μεγάλο μας Ηγέτη μεγαλοπρεπώς, όπως του αρμόζει για τον δρόμο των ιδεών και των αξιών που μας άνοιξε και την ιερά παρακαταθήκη που μας κληροδότησε.

Τιμούμε τον Άνθρωπο, τον Οραματιστή τον Μεγάλο Πολιτικό, τον Ηγέτη...

Η μνήμη, το μεγαλείο και το πνεύμα σου θα ζουν ΑΙΩΝΙΑ στον Άγιο τούτο τόπο...
Καλό ταξίδι Παππούλη!

Σκοτείνιασε από νωρίς η Παρασκευή το βράδυ, 
αφού το πένθος είν' βαρύ έσβησε το φεγγάρι 
Μα σήμερα που ξημέρωσε, ο ουρανός μας λάμπει,
Που πήρες πια τον θρόνο σου εκεί ψηλά βαρκάρη
Βαρκάρης καπετάνιος μας, ήσουνα στην ζωή σου
Σε τούντο τόπο τον μαρτυρικό έδωσες τη ψυχή σου
Δίδαγμα και πυξίδα μας θα 'χουμε την ζωή σου
Κι ας αναπαύσει εκεί ψηλά ο κύριος τη ψυχή σου

ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ (24.04.1919 - 15/11/2013)


Από σήμερα 16 Νοεμβρίου μέχρι και τη 19η Δεκεμβρίου κηρύσσεται δημόσιο πένθος και οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες. 
Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013, ημέρα της κηδείας, θα κηρυχθεί ως δημόσια αργία. Η σορός του αείμνηστου πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 από τις 9:00 έως 19:00, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο. 

No comments:

Powered by Blogger.